Pot fi unse cu unt cât sunt fierbinți sau umplute cu diverse ingrediente, după preferințe. Lipiile pe bază de chefir sunt perfecte pentru a înlocui pâinea sau pentru a fi servite cu ceai. Trebuie să le încercați!

Ingrediente:

Reclamă

  • 1 kg de făină
  • 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt
  • 400 ml de apă
  • 40 g de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • ulei

Mod de preparare:

  1. Amestecați drojdia cu o linguriță de zahăr, un pahar de apă caldă (aproximativ 38°C) și câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsați amestecul să stea timp de 10 minute, până când drojdia face spumă deasupra, semn că este activă și proaspătă.
  2. În vasul cu maia, adăugați sarea, restul de apă și chefirul la temperatura camerei. Amestecați bine pentru omogenizare.
  3. Cerneți treptat făina în vas și începeți să frământați aluatul, care va fi ușor lipicios. Dacă folosiți un robot de bucătărie, acesta vă poate ușura procesul. Ungeți-vă mâinile cu ulei și continuați să frământați, fără să mai adăugați făină suplimentară.
  4. Ungeți aluatul și vasul cu ulei, acoperiți cu un prosop și lăsați-l la loc cald timp de 40-60 de minute, până când își dublează volumul.
  5. După ce aluatul a crescut, ungeți-vă din nou mâinile cu ulei pentru a lucra cu el. Împărțiți aluatul în bucăți de aproximativ 210 g fiecare (veți obține 9 bucăți) și modelați-le sub formă de bile.
  6. Pudrați fiecare bilă de aluat cu puțină făină și întindeți-o cu sucitorul, până ajunge la diametrul tigăii și o grosime de mai puțin de 1 cm.
  7. Înfierbântați bine tigaia (uscată, fără ulei) și prăjiți fiecare lipie pe ambele părți. Fiecare lipie trebuie prăjită aproximativ 1 minut pe prima parte și câteva minute pe cealaltă, întorcând-o periodic. Dacă tigaia nu este suficient de fierbinte sau dacă lipia este lăsată prea mult, aceasta nu se va umfla corect.
  8. Scoateți lipiile fierbinți pe un grătar și, dacă doriți, ungeți-le cu unt. Timpul de prăjire poate varia între 5-7 minute, în funcție de grosimea tigăii și intensitatea focului.
  9. Dacă nu le ungeți cu unt, păstrați lipiile reci acoperite, asemenea pâinii, pentru a preveni uscarea.

Rețeta este simplă și rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Lipiile pot fi servite cu orice doriți, iar familia dumneavoastră va fi cu siguranță încântată.

Poftă bună!