Pot fi unse cu unt cât sunt fierbinți sau umplute cu diverse ingrediente, după preferințe. Lipiile pe bază de chefir sunt perfecte pentru a înlocui pâinea sau pentru a fi servite cu ceai. Trebuie să le încercați!
Ingrediente:
Reclamă
- 1 kg de făină
- 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt
- 400 ml de apă
- 40 g de drojdie proaspătă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- ulei
Mod de preparare:
- Amestecați drojdia cu o linguriță de zahăr, un pahar de apă caldă (aproximativ 38°C) și câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsați amestecul să stea timp de 10 minute, până când drojdia face spumă deasupra, semn că este activă și proaspătă.
- În vasul cu maia, adăugați sarea, restul de apă și chefirul la temperatura camerei. Amestecați bine pentru omogenizare.
- Cerneți treptat făina în vas și începeți să frământați aluatul, care va fi ușor lipicios. Dacă folosiți un robot de bucătărie, acesta vă poate ușura procesul. Ungeți-vă mâinile cu ulei și continuați să frământați, fără să mai adăugați făină suplimentară.
- Ungeți aluatul și vasul cu ulei, acoperiți cu un prosop și lăsați-l la loc cald timp de 40-60 de minute, până când își dublează volumul.
- După ce aluatul a crescut, ungeți-vă din nou mâinile cu ulei pentru a lucra cu el. Împărțiți aluatul în bucăți de aproximativ 210 g fiecare (veți obține 9 bucăți) și modelați-le sub formă de bile.
- Pudrați fiecare bilă de aluat cu puțină făină și întindeți-o cu sucitorul, până ajunge la diametrul tigăii și o grosime de mai puțin de 1 cm.
- Înfierbântați bine tigaia (uscată, fără ulei) și prăjiți fiecare lipie pe ambele părți. Fiecare lipie trebuie prăjită aproximativ 1 minut pe prima parte și câteva minute pe cealaltă, întorcând-o periodic. Dacă tigaia nu este suficient de fierbinte sau dacă lipia este lăsată prea mult, aceasta nu se va umfla corect.
- Scoateți lipiile fierbinți pe un grătar și, dacă doriți, ungeți-le cu unt. Timpul de prăjire poate varia între 5-7 minute, în funcție de grosimea tigăii și intensitatea focului.
- Dacă nu le ungeți cu unt, păstrați lipiile reci acoperite, asemenea pâinii, pentru a preveni uscarea.
Rețeta este simplă și rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Lipiile pot fi servite cu orice doriți, iar familia dumneavoastră va fi cu siguranță încântată.
Poftă bună!