Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, a anunțat că normele de aplicare a Legii Porcului, care vizează combaterea pestei porcine africane în România, vor fi publicate până la finalul lunii septembrie. Potrivit acestuia, legea a fost agreată și de reprezentanții de la Bruxelles.

Normele Legii Porcului vor impune măsuri stricte de biosecuritate

„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României”, a declarat Alexandru Bociu pentru Agerpres.

Reclamă

El a subliniat că, deși a fost eliminată limitarea numărului de animale care pot fi crescute în gospodăriile populației, noile reguli prevăd măsuri stricte de biosecuritate pentru crescători.

Pentru reglementarea despăgubirilor acordate crescătorilor afectați de pesta porcină, ANSVSA a cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICADR). Institutul va transmite săptămânal prețurile din sectorul porcinelor pentru a elimina discrepanțele între diferite zone ale țării.

Reducerea focarelor de PPA în ultimii doi ani

Președintele ANSVSA a precizat că numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) a scăzut semnificativ în ultimii doi ani, de la 1.660 la câteva sute. Totuși, cele mai multe focare rămân active în gospodăriile populației.

Conform datelor ANSVSA, PPA evoluează în 190 de localități din 21 de județe, cu un total de 481 de focare active. De la apariția virusului în România, pe 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați peste 1,6 milioane de porci afectați, iar 7.259 de cazuri au fost confirmate la mistreți.

Legea Porcului a fost promulgată în luna mai a acestui an de președintele Klaus Iohannis, după ce a fost adoptată în forma finală de Camera Deputaților pe 19 aprilie 2023.

Prevederi eliminate din forma finală a Legii Porcului

În varianta finală a legii, au fost eliminate prevederile care au provocat nemulțumirea crescătorilor de porci. Printre acestea se numără:

  • Limitarea numărului de animale din gospodării
  • Interzicerea reproducerii
  • Hrănirea cu resturi alimentare
  • Obligativitatea amenajării unui vestiar lângă coteț

Chiar și în această formă, legea stabilește condiții stricte pentru reproducția, creșterea, sacrificarea și comercializarea porcilor în România, cu scopul principal de a combate pesta porcină africană.