Mulți români s-au întrebat recent dacă ANAF ar putea aplica noua taxă de 70% pe veniturile obținute din darurile de nuntă, odată cu creșterea cotei de impozitare pe veniturile neidentificate. Această preocupare a apărut după ce, anul trecut, Legea 296/2023 a generat speculații în spațiul public, fiind discutată atât în presă, cât și la televizor.

Clarificări despre veniturile neidentificate și evenimentele private

Consultantul fiscal Cornel Grama a explicat că impozitul pe veniturile neidentificate, în prezent de 16%, va crește la 70% începând cu 1 iulie. El a precizat că, potrivit Codului fiscal,:

Reclamă

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.”

Totuși, Grama a subliniat că veniturile obținute din daruri la nunți sau botezuri nu intră în această categorie, deoarece sunt identificate. Prin urmare, aceste sume nu vor fi supuse impozitării. Consultantul a amintit un episod din 2018, când ANAF a cerut unor miri detalii despre sumele primite.

Însă scopul a fost de a verifica dacă furnizorii de servicii, cum ar fi fotografii sau cântăreții, și-au plătit taxele, nu pentru a taxa mirii.

Cine este vizat de taxa de 70%

Noua cotă de impozitare vizează în principal persoanele cu averi mari care nu pot justifica proveniența banilor. ANAF poate aplica acest impozit în cazul în care nu există dovezi clare privind sursa veniturilor.

Astfel, cei aflați în vizorul autorităților vor pierde 70% din sumele nejustificate, rămânând cu doar 30%. Specialiștii în fiscalitate susțin că această măsură este una morală, punând accent pe principiul:

„Hoțul neprins e negustor cinstit.”

Cu toate acestea, ANAF întâmpină dificultăți în dovedirea evaziunii fiscale în unele cazuri, motiv pentru care s-a decis aplicarea acestui impozit ca soluție.

Beneficiarii cotei actuale de 16%

Până acum, de cota de 16% au beneficiat categorii precum doctorii care au luat șpăgi sau artiștii care nu au declarat integral veniturile obținute. Totuși, astfel de cazuri nu au fost făcute publice din cauza restricțiilor legate de secretul fiscal.