Când fiica mea, Ana, a decis brusc să mă lase cu nepotul meu, Andrei, pentru o vreme, mi s-a părut ciudat. Ceea ce am descoperit mai târziu în bagajul copilului mi-a făcut inima să bată cu putere de îngrijorare. Oare se va întoarce vreodată Ana să-și ia fiul? Era ea măcar în viață? Continuă să citești pentru a afla mai multe!

Sosirea Anei în acea sâmbătă a fost neașteptată, dar nu neobișnuită. Fiica mea a fost întotdeauna impulsivă. De data aceasta, a apărut la ușa mea cu Andrei în spate, fața ei fiind luminată de un zâmbet obosit pe care doar o mamă îl poate recunoaște. Dar, ceva era diferit.

Reclamă

Ana nu avea energia obișnuită, iar liniile de îngrijorare din jurul ochilor ei păreau mai adânci, mai pronunțate.

Mamă, am nevoie de o favoare,” a spus ea imediat ce a pășit înăuntru, lăsându-l pe Andrei jos. Acesta a alergat imediat în living, unde îl așteptau jucăriile lui preferate, complet nepăsător la tensiunea din aer.

Desigur, draga mea. Ce ai nevoie?” am întrebat, încercând să-i prind privirea. Dar fiica mea se îndrepta deja spre hol, unde a lăsat o valiză mare.

Am o chestiune legată de muncă, de ultim moment,” a spus ea, vocea ei fiind puțin prea optimistă. „Am nevoie să-l supraveghezi pe Andrei pentru vreo două săptămâni. Poate un pic mai mult.

M-am frământat, simțind un disconfort în stomac. Dar întotdeauna eram fericită să petrec timp cu nepotul meu, așa că nu mă deranja prea mult. Îl adoram; era plin de energie, mereu curios și punea întrebări care mă făceau să râd!

Totuși, eram îngrijorată pentru Ana. „Cât timp exact, Ana? Și ce este cu această călătorie de muncă?

E doar… un proiect nou. Știi cum e. Mă voi întoarce înainte să-ți dai seama,” a răspuns ea, evitând în continuare privirea mea.

Mâinile ei se agitau pe lanțul poșetei, un semn evident că era nervoasă, deși nu ar fi recunoscut niciodată.
Ana,” am insistat, încercând să ajung prin zidul pe care îl construia. „E totul în regulă? Arăți epuizată. Dacă ai nevoie să vorbești, sunt aici.

În cele din urmă, mi-a întâlnit privirea, și pentru o fracțiune de secundă, am văzut ceva brut și îngrozit strălucind pe chipul ei înainte să-l îngroape sub un zâmbet forțat.

Sunt bine, chiar. Doar obosită. E nimic de îngrijorat.

Dar eu eram îngrijorată. Fiica mea nu era genul care să ceară ajutor cu ușurință, iar această cerere părea grea cu ceva nespus. Totuși, am dat din cap, îmbrățișând-o.

Bine. Dar promite-mi că mă suni dacă ai nevoie de ceva.

M-a îmbrățișat înapoi, dar a fost scurt, aproape grăbit. „O voi face, mamă. Mersi.

Și cu asta, a plecat, grăbindu-se să prindă avionul, lăsându-l în urmă pe Andrei.

Andrei era ușor de distrat, din fericire. Am petrecut ziua jucându-ne, citind povești și savurând gustările lui preferate. Am pus deoparte senzația de neliniște și m-am concentrat pe a-l face fericit. La urma urmei, Ana promisese că se va întoarce curând.

Nu era niciun motiv să mă gândesc altfel. Nu a fost până mai târziu, seara, după ce nepotul meu a vărsat suc pe el în timpul cinei, că am mers la valiză să-i aduc o schimbare de haine. Ceea ce am descoperit m-a lăsat șocată și și mai îngrijorată!

Am deschis-o, așteptându-mă să găsesc lucruri obișnuite: pijamale, tricouri, poate câteva jucării. Dar ceea ce am găsit m-a oprit în loc…

La prima vedere, erau doar haine. Dar, pe măsură ce le cercetam, mi-am dat seama că nu erau doar pentru o săptămână.

Existau haine de iarnă: pulovere groase, o haină și mănuși.
Haine de primăvară: cizme de ploaie și o jachetă mai ușoară.
Inima mi-a început să bată cu putere! De ce ar fi împachetat Ana pentru mai multe sezoane dacă urma să plece doar pentru o săptămână?

Apoi am găsit ceea ce părea a fi jucăriile băiatului și medicamentele lui: inhalatorul lui Andrei, pastile pentru alergii și o sticlă de sirop pentru tuse. Lucruri pe care Ana nu le-ar fi uitat niciodată dacă plănuia o ședere mai lungă.

Piesele au început să se așeze la locul lor, și am simțit un fior urcându-mi pe șira spinării. Aceasta nu era doar o scurtă călătorie de două săptămâni.

Am continuat să caut, cu mâinile tremurând acum. În fundul valizei era un plic alb simplu, cu numele meu scris pe el cu scrisul Anei.

Înăuntru, erau bani. Mulți bani! Mai mult decât o văzusem vreodată purtând. Mi-a tăiat respirația, pe măsură ce o realizare groaznică începea să se contureze în mintea mea.

Ana nu plănuia să se întoarcă prea curând… poate niciodată!

Mintea îmi duduia, încercând să înțeleg totul. De ce ar lăsa ea pe Andrei cu mine așa? De ce nu mi-ar spune dacă ceva este în neregulă? Am luat telefonul și am sunat-o, dar a mers direct la mesager.

I-am lăsat un mesaj, încercând să-mi mențin calmul în voce ca să nu-l sperii pe copil.

Ana, sunt mama. Te rog sună-mă înapoi cât mai repede. Te rog. Sunt îngrijorată pentru tine.

A doua zi dimineața, când încă nu sunase înapoi, am început să panic și mai mult!

Am sunat la serviciul ei.
Am contactat prietenele ei.
Am vorbit chiar și cu vechea ei colegă de cameră.
Nimeni nu o văzuse sau nu auzise de ea! Era ca și cum ar fi dispărut în neant!

Trei zile au trecut, și abia mă țineam pe picioare.

Andrei era prea mic ca să înțeleagă de ce mama lui nu răspundea la telefon, iar eu am făcut tot posibilul să păstrez lucrurile normale pentru el.

Dar de fiecare dată când mă uitam la el, inima îmi era strânsă de îngrijorare.

Unde era Ana? De ce ar dispărea așa?

M-am întors la valiză, sperând că am ratat ceva… vreun indiciu despre unde ar fi putut să plece.

Dar tot ce am găsit a fost acel plic cu bani, un memento tăcut că fiica mea plănuia asta de mult timp.
Gândul mă făcea să-mi fie rău.

De-a lungul săptămânilor, am plâns cu ochii umflați, până când, deodată, telefonul meu a sunat. Era un apel video. Inima mi-a sărit în gât când am văzut numele Anei pe ecran.

Mâinile îmi tremurau când am apăsat pe butonul „Răspunde” și am văzut fața fiicei mele.

Ana? Unde ești? Ești bine?

A fost o lungă pauză de partea cealaltă înainte să răspundă, arătând epuizată și obosită.

Mamă, îmi pare atât de rău.

Îți pare rău pentru ce? Ana, ce se întâmplă?” am insistat, îngrijorarea îmi creștea cu fiecare secundă.

Trebuie să-ți spun ceva… dar nu pot să-ți spun unde sunt. Sunt într-o misiune secretă de muncă.

„Misiune secretă? Ce înseamnă asta?” am întrebat, incapabilă să înțeleg.

Sunt bine, mamă, dar nu pot să-ți spun unde sunt. Te rog, dă-l pe Andrei la telefon; aș dori să vorbesc cu el.

Am suspinat, dar am făcut cum mi-a cerut.

După ce a terminat de vorbit cu Andrei, a închis telefonul imediat, fără să mai spună nimic altceva.

Când am încercat să sun înapoi, numărul era închis!

Am stat acolo, frământându-mi mâinile, uitându-mă la acea valiză amenințătoare…

Am fost întotdeauna secretivă în legătură cu identitatea tatălui lui Andrei. Adevărul despre el era mult mai întunecat… Știam că era un om periculos.

Am auzit prin zvonuri că s-a întors în oraș și știam că trebuie să acționez repede.

Nu puteam să-l las să afle despre existența lui Andrei. Dacă ar fi aflat vreodată, m-am temut că ar putea să-l ia, să-l folosească sau, și mai rău…

Am intrat în panică. Am împachetat lucrurile lui Andrei și am încercat să fac să pară că a fost o altă vizită normală la bunică.

De data aceasta a fost diferit. Trebuia să șterg orice urmă a lui Andrei din casa mea.

Am împachetat hainele și jucăriile lui. Chiar am scos fotografiile lui de pe pereți și le-am luat cu mine. Nu voiam să risc nimic în cazul în care Alex ar veni la mine și ar pune totul cap la cap.

Ceea ce știam sigur era că mama mea va avea grijă de Andrei. Dar eram tristă că nu puteam să-i spun adevărul. Cum aș putea să-i mărturisesc că am mințit tot timpul? Cum aș putea să mărturisesc că tatăl lui Andrei nu era doar o aventură uitată, ci o amenințare foarte reală pentru familia noastră?

Au trecut săptămâni fără veste de la Ana. În fiecare zi, mă trezeam cu un gol în stomac. Mă întrebam zilnic dacă astăzi va fi ziua în care voi primi un apel spunând că a fost găsită sau, mai rău, că i s-a întâmplat ceva.

Am făcut tot posibilul să păstrez lucrurile normale pentru Andrei, dar a fost greu. Întreba despre mama lui în fiecare zi și trebuia să mint, spunându-i că se va întoarce curând, când, în realitate, nu aveam idee dacă va mai veni vreodată.

Când Ana a sosit, arăta epuizată, dar ușurată.

Când Andrei a văzut-o, a alergat spre ea țipând de bucurie, și pentru o clipă, totul părea din nou în regulă! Dar, pe măsură ce îi observam, nu puteam să-mi înlătur sentimentul că asta nu s-a încheiat.

Ana își construitese viața pe secrete și minciuni, iar acum acestea erau ca o umbră care o va urmări peste tot.

Când, în cele din urmă, a ridicat valiza pentru a pleca, mâinile îi tremurau ușor, un memento al poverii pe care o purta.

S-a întors către mine, cu ochii plini de recunoștință și tristețe în același timp.

Mamă,” a spus ea în șoaptă, „nu pot să-ți spun cât de mult înseamnă acest lucru pentru mine. Dar nu pot să-ți spun nimic despre misiunea mea. Îmi pare rău.

Am dat din cap, îmbrățișând-o strâns. „Doar promite-mi că vei fi în siguranță, Ana. Asta e tot ce cer.

Promit,” a șoptit ea, deși amândouă știam că era o promisiune pe care poate nu o va putea ține.

Pe măsură ce o priveam plecând cu Andrei, inima îmi era strânsă de dragoste și frică. Știam că a făcut ceea ce trebuia pentru a-și proteja fiul, dar știam și că drumul din față va fi lung și greu.

Ușurarea de a o avea înapoi era copleșitoare, dar secretele pe care Ana le construise rămâneau să o bântuie pentru totdeauna.

Pe măsură ce se îndepărtau, am stat lângă ușă și am murmurat o rugăciune pentru siguranța lor, lăsând soarta lor în mâinile lui Dumnezeu.