De ce să nu alungi niciodată o pisică dacă îți intră în casă
Pisicile, de-a lungul timpului, au fost înconjurate de numeroase mituri și superstiții, fiind adesea venerate sau temute. În diverse culturi, pisicile au fost considerate fie aducătoare de noroc, fie de ghinion.
În Egiptul antic, erau venerate ca zei, iar în India și China, existau zeițe ale fertilității reprezentate de pisici, precum Sastht și Li Chou. În cultura vikingă, Freya, zeița pisică a dragostei și frumuseții, era adorată.
Reclamă
Pe de altă parte, în folclorul irlandez, pisica neagră Iruscan era temută. În Evul Mediu, pisicile au fost asociate cu vrăjitoarele, iar creștinii le considerau demoni deghizați.
O altă superstiție, de data asta din folclorul românesc, spune că pisicile care-ți intră singure în casa ta, aduc fericirea și alungă nenorocirea. Cu alte cuvinte, ar fi bine să nu alungi pisica, altfel vei avea parte de ghinioane.
Superstiții despre pisici
- Un fir de păr alb pe o pisică neagră poartă noroc.
- Pisicuțele născute în luna mai au puteri speciale.
- Pisicile negre protejează pescarii pe mare.
- Puneți o pisică în leagănul gol al tinerilor căsătoriți, iar un copil va sosi în curând.
- Dacă o pisică strănută de trei ori, cineva va răci.
- Pisicile au nouă vieți.
- Frecarea cozii unei pisici pe pleoapă va vindeca locul.
- Când o pisică își spală mult urechile, va ploua.
- A avea o pisică într-un teatru aduce noroc.
- Dacă ucizi o pisică neagră, îți sacrifici sufletul diavolului.
- Pisicile pot suge respirația copiilor care dorm.
Creierul uman caută adesea cauze și efecte acolo unde nu există, motiv pentru care superstițiile despre pisici persistă.
De exemplu, legenda că pisicile pot fura respirația copiilor ar putea proveni de la obiceiul pisicilor de a se ghemui lângă copii pentru căldură sau din cauza mirosului de lapte. Așadar, superstițiile pot să nu aibă o bază reală, dar continuă să influențeze percepțiile asupra pisicilor.