Maicutele de la Manastirea Prislop ne învață cum să pregătim sarmale de post delicioase, perfecte pentru cei mai mofturoși dintre noi. Chiar dacă nu conțin carne, aceste sarmale sunt sănătoase și pline de savoare.
Ingrediente necesare pentru sarmale de post:
Reclamă
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov mărișor, ras fin
- 1 felie mică de țelină rasă
- 1 ceapă mare tocată fin
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pastă de roșii
- 1-3 frunze de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
- sare, piper proaspăt măcinat, boabe de piper
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 praf de oregano
- 2-3 linguri ulei
- apă fierbinte
Mod de preparare:
Pentru început, călim ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Adăugăm jumătate din morcovul ras și le călim împreună încă un minut.
Următorul pas este să adăugăm ciupercile tocate mărunt și să continuăm să le călim până se înmoaie puțin. Acum este momentul să adăugăm orezul spălat și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Mai ținem pe foc încă 1-2 minute.
Pregătim frunza de varză și punem compoziția de ciuperci cu orez – aproximativ o lingură – pe lățimea frunzei, lăsând câte 2 cm la capete.
Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust pentru a nu se desface în timpul fierberii. Câteva frunze de varză le tăiem julien și le așezăm pe fundul oalei împreună cu restul de morcov și țelină.
Amestecăm sucul cu pasta de roșii și turnăm o treime din cantitate peste varza julien. Începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, intercalând crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat.
După ce terminăm de aranjat sarmalele, turnăm restul de suc de roșii, adăugăm un strat de varză tăiată julien și boabele de piper.
Se adaugă uleiul și apă fierbinte până la nivelul sarmalelor. Acestea se fierb timp de aproximativ 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus, completând cu apă dacă este necesar.
Ulterior, se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius. Se servesc calde, alături de mămăliguță și ardei iute.