Într-o lume în care gogoșile din comerț pot ridica semne de întrebare legate de prospețimea și ingredientele folosite, o rețetă autentică de gogoși pufoase răsucite devine un adevărat salvator. Iată cum poți aduce savoarea nostalgică a acestei delicii direct în bucătăria ta.
Ingrediente pentru gogoși răsucite:
Reclamă
- 500 g făină
- un ou
- 1/2 pahar zahăr
- 1/4 pahar ulei
- o lingură rasă drojdie uscată
- coaja unei lămâi
- 200 ml apă călduță
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră, pentru servit
Se diluează drojdia în puțină apă călduță și se lasă 15 minute să se formeze spuma. Se amestecă făina, zahărul, oul, uleiul și coaja de lămâie. Se adaugă drojdia și restul apei calde, puțin câte puțin.
Se amestecă și, când aluatul este omogen, se lasă la crescut o oră. Se lucrează aluatul crescut, se modelează fâșii care se taie și se răsucesc. Se mai lasă la crescut 45 de minute. Se prăjesc în baie de ulei și se scot pe șervete de hârtie. Se presară cu zahăr pudră după răcire.
Pe lângă gogoșile răsucite, o altă variantă delicioasă o constituie gogoșile umplute cu lapte, oferind o experiență culinară cremoasă și bogată.
Ingrediente pentru gogoși umplute:
Pentru aluat:
- 200 g unt
- 1 ceasca de apa calda
- 3 oua
- 400 g faina
- Sare
Pentru crema:
- ½ l lapte
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri faina
- 8 oua
- 300 g zahar
pentru servire:
- frisca (optional)
Pui laptele la fiert și apoi îl răcești puțin pe marginea plitei. Adaugi zaharul vanilat și zaharul care trebuie să se dizolve. Spargi ouăle, separi gălbenușurile, apoi le bați cu telul până când arată ca o spumă.
Peste gălbenușuri, pui laptele încet, amesteci până se îngroașă, pe foc, încât să nu se prindă de fundul vasului. Torni făina desfăcută în puțin lapte și lași să fiarbă până când se îngroașă ca o smântână, apoi o iei de pe foc și o lași la răcit.
Bați albușurile spumă și le răstorni peste crema, amestecând încet până la omogenizare completă. Aluatul îl faci din unt pus să fiarba cu un pahar de apă. Când clocotește, iei de pe foc și adaugi faina, în ploaie, amestecând fără întrerupere.
Pui ouăle pe rând și omogenizezi repede cu un praf de sare. Folosești aluatul imediat, formând grămăjoare pe fundul unei tăvi neunsă și coci la foc iute. Scoti gogoșile crescute, le lași la răcit, apoi tai capacele mici și umpli locul gol cu crema de lapte.
Indiferent de varianta aleasă, aceste rețete de gogoși aduc savoarea autentică chiar la tine acasă.