Aragazele pe gaz ucid zeci de mii de oameni anual în Europa, conform unui studiu recent.
Aceste aparate eliberează poluanți nocivi care pun în pericol sănătatea utilizatorilor, scurtând viața celor expuși. Studiul relevă că aragazele pe gaz sunt mai periculoase decât se credea inițial, contribuind la aproximativ 40.000 de decese anuale în Europa.
Reclamă
Aragazele pe gaz, o amenințare tăcută în bucătării
Conform raportului, în Uniunea Europeană, aceste aparate generează 36.031 de decese premature anual, iar în Regatul Unit încă 3.928. În Statele Unite, aragazele cu gaz și propan sunt responsabile pentru aproximativ 19.000 de decese anuale la adulți.
„Amploarea problemei este mult mai mare decât am crezut”, a afirmat Juana María Delgado-Saborit, cercetător la Universitatea Jaume I din Spania.
„Încă din 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât în cele cu aragaze electrice. Dar abia acum putem pune un număr pe numărul de vieţi care sunt scurtate”, a adăugat ea.
Aragazele pe gaz eliberează substanțe toxice precum:
- Dioxid de azot (NO2)
- Monoxid de carbon
- Benzen
Aceste substanțe sunt asociate cu boli grave ale inimii și plămânilor. Conform datelor, una din trei gospodării din UE folosește aragaze pe gaz, procent ce ajunge la 54% în Regatul Unit și peste 60% în țări precum Italia, Olanda, România și Ungaria.
„De prea mult timp, a fost uşor să se ignore pericolele aragazelor pe gaz.
Ca şi ţigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătăţii – şi, ca şi ţigările, aragazele pe gaz sunt o mică flacără care umplu casa noastră cu poluare”, a declarat Sara Bertucci de la Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).
Deși UE a înăsprit regulile privind calitatea aerului exterior, standarde pentru aerul din interiorul locuințelor nu au fost încă stabilite. EPHA solicită impunerea unor limite pentru emisiile aragazelor pe gaz și stimularea trecerii la variante mai curate.
Se recomandă deschiderea ferestrelor și utilizarea hotelor de evacuare în timpul gătitului, dar și trecerea la aragaze electrice, considerate mai sigure.