Reducerea vârstei de pensionare pentru cei care locuiesc de mult timp în zone poluate ar putea fi reintrodusă, potrivit unui proiect legislativ adoptat tacit de Senat.

Această inițiativă vine ca răspuns la noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, ce a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024 și care nu mai include prevederea ce permitea pensionarea anticipată cu doi ani pentru persoanele ce au locuit trei decenii în localități poluate.

Reclamă

Parlamentarii urmăresc astfel anularea abrogării acestei măsuri.

Detalii ale propunerii legislative

Proiectul legislativ prevede modificarea Legii 360/2023, astfel încât să fie reintroduse unele dintre prevederile vechii legi a pensiilor, Legea 263/2010, care a fost abrogată la 1 septembrie 2024.

Se dorește menținerea art. 65 alin (5), care permite reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru locuitorii zonelor poluate, fără penalizări. În vara lui 2023, lista localităților eligibile pentru această măsură a fost extinsă cu 15 noi localități.

Inițiatorii proiectului subliniază că măsura este vitală deoarece „mulţi dintre locuitorii acestor zone (cele poluate – n. red.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic.

Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat.

Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”.

Pentru aplicarea acestui proiect de lege, este necesară adoptarea de către Camera Deputaților, promulgarea de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

Aceasta ar permite locuitorilor din zonele poluate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și după 1 septembrie 2024.