Diana Iovanovici Șoșoacă, președinta S.O.S România și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a cerut oficial suspendarea alegerilor prezidențiale până la soluționarea dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București.
Solicitarea a fost adresată Biroului Electoral Central și Curții Constituționale a României, acuzând abuzuri și discriminări în legătură cu candidatura sa.
Reclamă
Suspendarea procesului electoral
Șoșoacă aduce argumente bazate pe Constituția României, legislația electorală și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului pentru suspendarea alegerilor prezidențiale până la soluționarea dosarului său. Ea afirmă:
„Solicităm suspendarea procesului electoral pentru alegerea președintelui României până la soluționarea definitivă a litigiului privind candidatura mea la Președinția României, respectiv Dosarul nr. 6788/2/2024”.
Diana Șoșoacă susține că i-au fost respinse drepturile fundamentale de a contesta în fața instanțelor decizia de scoatere din cursa prezidențială, menționând:
„Curtea Constituțională a comis o serie de abuzuri, deși îndeplinesc toate condițiile de formă și de fond prevăzute de Constituție și Legea nr. 370/2004”.
Motivarea deciziei CCR
Curtea Constituțională a României și-a motivat decizia de respingere a candidaturii lui Șoșoacă, invocând „afirmații publice ale europarlamentarului, prin care îndeamnă la încălcarea ordinii constituționale”.
Documentul CCR subliniază implicarea sa în scandaluri și amenințări la adresa securității naționale, promovând idei pro-ruse. CCR indică și colaborarea cu persoane influente, organizând evenimente în Europa pentru a disemina mesaje proruse și antieuropene.
Documentul adaugă: „Este de notorietate faptul că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.
Judecătorii CCR susțin că Diana Șoșoacă „promovează un discurs constant antidemocratic și antisemit” și pune la îndoială obligația de respectare a Constituției.
Aceștia concluzionează că lipsa atașamentului la valorile constituționale este un motiv valid pentru respingerea candidaturii.
Conform CCR, „Candidatul trebuie să manifeste, fără dubii, voința de a apăra valorile și ordinea constituțională, cât și o atitudine activă necesară aplicării și supravegherii aplicării Constituției”.