Astăzi, 14 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România celebrează Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului, un moment de pregătire spirituală și familială înaintea perioadei de post.

Această tradiție marchează ultima zi în care se pot consuma alimente „de dulce”, incluzând carne, lapte, ouă și alte produse de origine animală.

Reclamă

În această zi, oamenii obișnuiesc să se adune la masă cu familia, să își ceară iertare unii altora și să petreacă timp frumos împreună, conform spuselor Părintelui Vasile Ioana, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București:

“Lăsata Secului este o cină a bucuriei. Este ultima masă în care se mănâncă de dulce și preparate din carne până în Crăciun. Se mai numește și „seara iertării”.”

În ziua de Lăsatul Secului, tradițiile și obiceiurile sunt variate și încărcate de semnificație. De dimineață, femeile pregătesc mâncărurile pentru masa festivă și le duc la biserică pentru a fi binecuvântate de preot.

Printre preparatele tradiționale se numără plăcintele cu brânză, mere sau dovleac, fripturile din carne de porc și pasăre, turtele din mălai și diverse prăjituri.

Un alt obicei important este împărțirea de bucate celor nevoiași, pachetele conținând adesea struguri sau stafide ca simbol al belșugului. Finii își vizitează nașii, aducându-le cadouri care includ o găină friptă, un colac mare sau o turtă și o sticlă de vin, marcând astfel relațiile de familie și prietenie spirituală.

Este, de asemenea, obișnuit ca familiile să se ierte reciproc pentru greșelile din timpul anului și să își facă planuri pentru cel viitor.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului

Începând cu 15 noiembrie, Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, până la 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii sunt chemați să urmeze o dietă restrictivă, dar există anumite zile cu dezlegare la pește, care sunt privite ca o alinare spirituală.

Aceste zile includ:

  • Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie
  • Duminică, 24 noiembrie
  • Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei)
  • Duminică, 1 decembrie
  • Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)
  • Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)
  • Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae)
  • Sâmbătă, 7 decembrie
  • Duminică, 8 decembrie
  • Joi, 12 decembrie
  • Sâmbătă, 14 decembrie
  • Duminică, 15 decembrie

Înainte de începerea postului, unele superstiții sunt păstrate, mai ales în mediul rural. Oamenii strâng resturile alimentare de pe mese, le adună într-o față de masă și le scutură spre răsărit, rostind cuvinte adresate „păsărilor cerului” pentru a se asigura că recoltele lor vor fi protejate.

De asemenea, în dimineața primei zile de post, gospodinele spală cu atenție vasele și tacâmurile, asigurându-se că sunt curate pentru perioada de abstinență ce urmează.

Postul Crăciunului nu se rezumă doar la restricțiile alimentare, ci și la o perioadă de reflecție și curățare spirituală, în vederea pregătirii pentru nașterea lui Iisus Hristos.