Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că toate cele 5 milioane de pensii aflate în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie, în creștere de la 1785 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 13,8%.

Această schimbare vine ca parte a noii legi a pensiilor, care introduce o formulă de calcul ce include sporurile, al treisprezecelea salariu, plata cu ora și premiile pentru care s-au plătit contribuții la stat.

Reclamă

Șeful Casei de Pensii a subliniat că nicio pensie nu va scădea după recalculare, urmând ca venitul actual să fie menținut în cazul în care noul cuantum al pensiei ar fi mai mic.

Noua lege a pensiilor și efectele asupra veniturilor seniorilor

„Aș vrea să spun din capătul locului că la această lege s-a lucrat foarte intens în ultima perioadă. Atât colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice, cât și colegii de la Ministerul Muncii.

S-au făcut eforturi supraomenești aproape pentru a reuși să dăm acest draft final de lege. Este o lege bună pentru actualii pensionari și pentru viitorii pensionari.

Cea mai importantă precizare pe care vreau să o fac cu privire la noua lege este faptul că numai prin noua formulă de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem.

Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului, acel număr total de punctaj a fost raportat la stagii de cotizare diferite. În momentul de față avem cuantumuri de pensii diferite cu toate că avem contributivitate egală.

Prin noua formulă de calcul, acest lucru se întâmplă, se elimină această inechitate astfel încât la număr de punctaj, adică la contributivitate egală vor fi pensii egale în piață. Prin această formulă de calul eliminăm aceste inechități în totalitate”, a explicat Daniel Baciu.

Printre beneficiile aduse de noul proiect de lege se numără:

  • Includerea în baza de calcul a pensiilor a sporurilor, al treisprezecelea salariu și plății cu ora.
  • Eliminarea inechităților din sistem prin raportarea la contributivitate egală.
  • Menținerea veniturilor actuale în cazul în care noua formulă ar duce la o pensie mai mică.

”Un beneficiu mai mare pe care îl aduce acest proiect de lege se referă în principal la cei care au avut de-a lungul timpului niște salarii brute, niște sporuri care în momentul de față, pe legislația actuală, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor și alte sporuri care făceau parte din salariul brut prime, premii.

Atunci ele se acordau sporadic, nu aveau acel caracter permanent specificat de legiuitor în actuala legislație, dar asupra cărora s-a acordat contribuție de asigurări sociale de stat, aceste sporuri vor fi luate în calcul în noua legislație”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

„Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie, de la 1785 de lei, o creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată.

O pensie de serviciu are două componente, una calculată pe contributivitate și partea cea care se suportă de la bugetul de stat care se calculează conform legii respective, care reglementează respectivul statut.

Este o reglare între bugete. Se va primi acea sumă numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic din subvenția de la bugetul de stat urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, să rămână aceeași pensie în plată”, a concluzionat Daniel Baciu la realitatea.net.