Românii ar putea rămâne fără Paracetamol și Metformin din cauza blocajelor legislative și administrative „persistente”, conform producătorilor de medicamente generice.
Aceștia avertizează că, fără intervenții „urgente”, pacienții fie vor rămâne fără acces la tratamentele esențiale, fie vor trebui să plătească mai mult pentru ele. De asemenea, autoritățile își pierd șansa de a face economii semnificative în sistemul public de sănătate.
Reclamă
Producătorii avertizează asupra impactului Directivei UE
Simona Cocoș, președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a declarat: „Birocrația nu poate justifica pierderi de vieți sau de resurse financiare.
Solicităm autorităților competente, Ministerul Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislația, astfel încât pacienții să aibă acces mai rapid la medicamentele generice și biosimilare.
În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienți”.
APMGR subliniază că Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale impune taxe noi care ar putea avea un impact devastator asupra fabricilor de medicamente generice din România.
Conform comunicației, aceasta ar putea duce la dispariția unor medicamente critice, inclusiv Paracetamolul și Metforminul.
Impactul financiar al noilor reglementări:
- În cazul Paracetamolului, impactul directivei va conduce la o creștere a prețului cu 45%, cost care va fi suportat integral de pacienți.
- Pentru Metformin, prețul ar trebui să crească cu 48%. Însă, fiind un medicament cu preț reglementat de stat, acesta riscă să fie retras de pe piață din lipsă de sustenabilitate.
- Peste 700 de medicamente generice compensate cu prețuri de până la 10 lei sunt afectate de sistemul de referință al prețurilor, care ia în calcul cel mai mic preț dintr-un coș de 12 state membre UE.
- Începând din 2023, taxa clawback pentru medicamentele generice în România este de 15%, o valoare dificil de suportat, ducând la dispariția multor medicamente cu prețuri mici.
APMGR a mai menționat că, între 2013 și 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață. În ciuda acestui context, medicamentele generice tratează „peste 70%” dintre pacienți, intrând pe piață cu prețuri mai mici decât medicamentele inovative.
În perioada 2016 – 2023, intrarea medicamentelor generice a contribuit la o optimizare bugetară de peste 1 miliard euro, și se estimează peste 500 milioane euro economii în perioada 2023 – 2028.