PPC, fostă ENEL, a informat clienții din România că facturile la energie electrică se vor dubla pentru anumite categorii de consumatori începând cu 1 aprilie 2025, odată cu încetarea schemei de plafonare a prețurilor.

Notificările transmise către clienți menționează prețuri care depășesc 1,3 lei pe kWh, dublând astfel facturile pentru cei cu un consum de până la 100 kWh.

Reclamă

Noile tarife și informațiile disponibile pentru clienți includ:

  • Tarifele plafonate actuale sunt aplicabile până la 31 martie 2025.
  • Estimările oferite în notificări reflectă condițiile de pe piețele angro de energie.
  • Clienții pot accesa un calculator online pentru estimarea noilor facturi după eliminarea plafonării.

„Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de energie trebuie să notifice clienții cu privire la condițiile contractuale, cu 2 luni înainte de expirarea contractului.

În prezent este în vigoare un mecanism de plafonare a prețurilor pentru clienții finali și suntem preocupați să oferim predictibilitate clienților noștri și după momentul în care acest mecanism nu se va mai aplica,” au declarat reprezentanții PPC.

Notificările oferă și opțiunea clienților de a denunța contractul în orice moment, în mod gratuit, dacă nu sunt de acord cu noile condiții.

„În situația în care până la data de 12.11.2024 nu recepționăm din partea ta nicio notificare, vom considera noile condiții economice acceptate tacit,”a comunicat PPC.

Potrivit PPC, pentru aproximativ 60% din volumele de energie furnizate clienților companii și celor casnici cu un consum ridicat, prețurile de piață sunt apropiate de plafonul actual de 1,3 lei pe kWh. Totuși, pentru consumatorii mici, sub 100 kWh, costurile vor fi semnificativ mai mari.

În prezent, tarifele plafonate sunt structurate pe trei paliere:

  • Pentru consum sub 100 kWh/lună: 0,68 lei/kWh.
  • Pentru consum între 100 și 300 kWh/lună: 0,8 lei/kWh.
  • Pentru consum peste 300 kWh/lună: 1,3 lei/kWh.

Guvernul nu a decis încă asupra liberalizării pieței de energie după 1 aprilie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că

„vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile”.

O decizie finală va fi luată în ianuarie.

„E foarte târziu în decembrie, ianuarie, să aflăm cum va funcționa piața după aprilie,”

a declarat consultantul Theodor Livinschi, atrăgând atenția că termenul avansat de Guvern este tardiv, întrucât furnizorii au nevoie să-și planifice achizițiile de energie cu mult înainte de aprilie.

La rândul său, Ionuț Dună, director general al PPC Energie, a subliniat importanța definirii corecte a „consumatorului vulnerabil” și a necesității de predictibilitate în piață.