„Iarba porcului”, cunoscută și sub numele de „grașiță” (Portulaca Oleracea), este o plantă pe care românii o consideră adesea doar o buruiană.
Totuși, aceasta este recunoscută la nivel internațional pentru beneficiile sale excepționale pentru sănătate și se vinde la prețuri ridicate în străinătate.
Reclamă
Cercetătorul dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare din Buzău evidențiază valoarea nutritivă a acestei plante, subliniind că „iarba porcului are un conținut ridicat de Omega 3, fiind comparabilă cu peștele.
În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3. Este foarte bună pentru ficat.”
Informații nutriționale despre „iarba porcului”:
- Conținut ridicat de Omega 3
- Bogată în vitamina C
- Nu necesită tratamente chimice
- Crește spontan fără îngrijire specială
În Cipru, această plantă este valorificată pentru proprietățile sale nutritive și este conservată pentru consumul din timpul iernii. Cu toate acestea, mulți români sunt reticenți în a o consuma din cauza denumirii sale populare care sugerează că este o buruiană.
„Nu are un gust rău, însă oamenii sunt reticenţi faţă de ea pentru că o văd ca o buruiană şi mai ales că a căpătat această denumire populară de iarba porcului.
Au reţinere deocamdată, dar dacă trec de această barieră, au curaj să guste câteva frunze, îşi dau seama că au în faţă o plantă deosebită.”, adaugă dr. Vânătoru.