România a devenit, în al doilea trimestru al acestui an, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producție trimestrială de 2,3 miliarde de metri cubi (bcm).

Această premieră istorică a fost confirmată de raportul Comisiei Europene, care evidențiază poziția României în fața Olandei, cu 2,2 bcm, și a Germaniei, cu 0,9 bcm.

Reclamă

Pe lângă această realizare, raportul Comisiei Europene subliniază:

  • Producția de gaze a UE s-a redus la 8 bcm în al doilea trimestru, o scădere cu 8% față de trimestrul precedent și cu 18% față de același trimestru al anului trecut.
  • Importurile de gaze ale statelor UE au totalizat aproape 70 bcm, menținându-se stabile comparativ cu trimestrul precedent, dar în scădere cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Gazul din conducte a reprezentat 64% din importuri (44 bcm), iar LNG 36% (25 miliarde de m3).
  • Norvegia a rămas principalul furnizor de gaze al UE, cu 34% (23,3 bcm), urmată de Rusia (18%, 12,4 bcm) și SUA (16%, 11 bcm).

La nivelul consumului, blocul comunitar a înregistrat o scădere de 6% față de anul precedent, ajungând la 61 bcm.

Această contracție a fost influențată de reducerea cu 22% a consumului de gaze pentru producția de energie electrică, iar consumul a scăzut semnificativ de la un trimestru la altul, cu 45% (-49,4 bcm), după încheierea sezonului de încălzire de iarnă.

Scăderea consumului de gaze a fost observată în toate statele membre, fiind mai mare în Letonia (-79%), România (-62%) și Estonia (-60%).

Comparativ cu anul trecut, consumul a scăzut în șaisprezece state membre, cu variații între 29% în Portugalia și 1% în Germania, dar a crescut în nouă state membre, Slovacia și Grecia remarcându-se cu creșteri de până la 29%.

În topul consumatorilor de gaze din UE, Germania a consumat 14 bcm, urmată de Italia cu 11 bcm, Țările de Jos cu 6,3 bcm, Spania cu 5,9 bcm și Franța cu 5,1 bcm, confirmându-și rolul de principalii utilizatori de gaze din regiune.