Ionuț Curtușan, oierul din satul Clopodia, județul Timiș, a acceptat să își predea cele 108 oi pentru sacrificare după confirmarea pestei micilor rumegătoare. Decizia a fost luată din dorința de a contribui la eliminarea focarelor și redeschiderea exportului de ovine din România.
Speră că va fi ajutat să își refacă efectivul de oi
Reclamă
Curtușan a declarat: „Nu am cedat oile pentru bani. Pe familia mea s-a pus prea multă presiune, m-or amenințat, m-or luat și cu vorbe bune. Cazul trebuia să se închidă. Dacă nu se închdiea cazul aici, blocau toată Timișoara din nou sau toată România.” Acesta a povestit despre presiunile și amenințările primite, inclusiv că „într-o noapte o să intrăm cu tractoarele să îți rupem gardurile, să îți dăm drumul la oi în stradă”. El a mai adăugat că nu a avut nicio oaie bolnavă și că își dorește ajutor pentru refacerea efectivului.
Ionuț Curtușan a precizat că a primit promisiunea unor compensații financiare și suport din partea altor fermieri. „O să muncesc, nu mi-or dat miliarde pe ele. Mi s-o promis că îmi dau un miliard jumate, or zis și că îmi adună 100 de oi.”
- Ionuț Curtușan, oier din Clopodia, județul Timiș
- 108 oi predate pentru sacrificare
- Confirmarea pestei micilor rumegătoare
- Promisiuni de compensații și ajutor pentru refacerea efectivului
Curtușan a mai menționat că acțiunea sa a fost pentru binele țării: „Le-am dat pentru binele țării, să se deschidă exportul”. În ciuda presiunilor și amenințărilor resimțite, el a considerat că astfel se vor reduce tensiunile din oierit. „Când am simțit că pierd familia și totul de sub control, că primesc amenințări, mie mi-a fost frică deja să mă mai pun cu cine trebuie să te pui.”
Jurista Aida Gabriela Frunză, care l-a asistat pe Curtușan în procese, a explicat că acestea nu mai au obiect odată cu sacrificarea oilor. „Prin acest act familia Curtușan a pierdut toate cele patru procese deși avea șanse de câștig de peste 95% pe fiecare dosar.”
În județul Timiș, ANSVSA a raportat prezența a șapte focare de pestă, însă între timp, doar două au rămas active. Restricțiile privind mișcarea animalelor între exploatații au fost prelungite.