Un tragic eveniment a avut loc în Bistrița, când o întreagă familie a murit în urma acumulării de gaze provenite de la centrala termică a apartamentului în care locuiau.

În urma investigațiilor efectuate, s-a descoperit unde era montată centrala termică, o informație crucială pentru descoperirea cauzei tragediei.

Reclamă

Pericolul centralelor termice de apartament și acumulările de gaze

Centralele termice de apartament, deși reprezintă o sursă atractivă de încălzire și apă caldă menajeră, pot constitui un risc semnificativ în absența unui montaj corespunzător sau a întreținerii adecvate.

  1. Acumularea de gaze precum metanul și monoxidul de carbon. Scurgerile de gaze pot apărea datorită defecțiunilor sau întreținerii necorespunzătoare, fiind potențiale surse de explozii și intoxicații.
  2. Producerea de monoxid de carbon, un gaz extrem de periculos care se formează în situații în care ventilarea este necorespunzătoare sau coșul de evacuare este blocat, putând cauza de la dureri de cap și stări de greață, până la pierderea cunoștinței și chiar deces.

Cauza tragediei din Bistrița

O localitate întreagă din Bistrița este în șoc în urma pierderii unei familii compuse din soț, soție și fiica acestora. Descoperiți fără viață în urma unui apel la 112 al unei vecine care simțise un miros puternic de gaze, s-a constatat ulterior că decesul s-a produs datorită unei funcționări defectuoase a centralei termice a apartamentului lor.

„Valorile de gaz erau foarte ridicate în apropierea apartamentului, unde din păcate după ce s-a putut asigura accesul în interior au fost găsite trei persoane fără semnale vitale”- Comunicat al ISU Bistrița-Năsăud

Situația centrălă termică din apartamentul familiei

Din primele informații ale ISU Bistrița-Năsăud, centrala termică era amplasată în balconul apartamentului, cu sistem de evacuare în exterior. Cauza acumulării de gaze încă nu a fost stabilită.

Victimele sunt un bărbat de 51 de ani, soția acestuia în vârstă de 50 de ani și fiica lor de 27 de ani.

În urma tragicei întâmplări, autoritățile îndeamnă la respectarea normelor de siguranță și la verificarea periodică a centralelor termice de către specialiști autorizați.

Instalarea detectoarelor de gaze și monoxid de carbon este, de asemenea, recomandată pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite.