Două cutremure au lovit România în dimineața zilei de luni, fiind parte dintr-o serie de seisme înregistrate în această perioadă. Ce magnitudine au avut acestea și în ce zone s-au produs? Vă prezentăm detalii despre aceste evenimente naturale care au pus în alertă locuitorii din diverse regiuni ale țării.
Primul cutremur din dimineața de luni
Primul seism a avut loc la ora 00:01:57 (ora locală a României) și a avut o magnitudine de 2.0 pe scara Richter. Evenimentul s-a produs la o adâncime de 15.7 kilometri și a fost localizat la 18 km nord-vest de Târgu Jiu, conform INFP. Alte orașe aflate în apropierea epicentrului includ Drobeta-Turnu Severin (65 km NE), Hunedoara (70 km S), Deva (84 km S) și Reșița (95 km E).
Reclamă
Al doilea cutremur din dimineața de luni
Al doilea cutremur din această dimineață a fost înregistrat la ora 03:52:44, tot în Oltenia, Gorj, și a avut aceleași caracteristici de magnitudine, de 2.0 pe scara Richter, dar la o adâncime mai mică, de 9.1 kilometri. Epicentrul acestui seism a fost localizat la 22 km nord-vest de Târgu Jiu, 65 km sud de Hunedoara, 67 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin și 80 km sud de Deva.
Seria de cutremure înregistrate pe 29 septembrie
Pe 29 septembrie 2024, România a mai înregistrat trei cutremure. Primul a avut loc în județul Buzău, Muntenia, la ora 07:47:46. Acest seism a avut o magnitudine de 2.1 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 22.1 kilometri. Epicentrul a fost localizat la 25 km sud-vest de orașul Buzău și a afectat mai multe localități din apropiere. Ploiești se afla la 43 km est de epicentru, iar București, capitala României, era la 74 km nord-est.
România a fost zguduită de mai multe cutremure, inclusiv unul la ora 15:23:18 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, cu o magnitudine de 3.5 pe scara Richter și o adâncime de 132.8 kilometri. Acesta a fost cel mai puternic dintre cele înregistrate. De asemenea, un alt cutremur a avut loc la ora 18:35:49 în județul Brăila, Muntenia, cu o magnitudine de 2.9 pe scara Richter și o adâncime de 8.4 kilometri.
Românii sunt îngrijorați de frecvența și intensitatea cutremurelor din ultima perioadă, făcând apel la autorități să ia măsuri de prevenire și pregătire pentru a face față acestor fenomene naturale catastrofale. Vigilența și solidaritatea comunității sunt esențiale în astfel de momente pentru a minimiza efectele negative ale cutremurelor asupra vieții oamenilor și a infrastructurii.