Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii despre procedura de pensionare anticipată a cetățenilor români și despre posibilitatea achiziționării de vechime. Aceste precizări au fost făcute în cursul unei intervenții la Antena 3 CNN.

Pentru pensionare anticipată, Ministrul Muncii specifică că cetăţenii trebuie să aibă împlinit stagiul complet de cotizare.

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat, fără nicio penalizare”, a declarat Oprescu.

De asemenea, aceasta a adăugat că, dacă un bărbat are 40 de ani de cotizare și vârsta minimă pentru pensionare în sistemul public este 65 de ani, acesta poate ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalizare.

Femeile pot de asemenea să se pensioneze anticipat dacă au îndeplinit stagiul complet de cotizare de 35 de ani. În acest caz, penalizarea este redusă de la 30%, cât era în vechea lege 263/2010, la 24% în noua lege.

În plus, ministrul Muncii a discutat și despre posibilitatea de a achiziționa vechime în muncă. Potrivit acesteia, „se poate cumpăra vechimea retroactiv, pentru a-ți completa sau a-ți mări contribuțiile. Poți să cumperi până la maxim 6 ani de vechime. Dacă vrei să-ți cumperi vechime necesară salariului minim pe economie, ar trebui să plătești 825 de lei pe lună”.

Pentru cei interesați de pensionarea anticipată sau anticipată parțială, actele necesare sunt:

  • cerere tip pentru înscrierea la pensie;
  • carnetul de muncă (original și copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);
  • livretul militar (original și copie);
  • diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);
  • acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Referitor la procurile speciale, acestea pot fi emise atât pentru cetățenii străini, cât și pentru cei români, cu domiciliul în străinătate, în condițiile prevăzute de legislația statului de domiciliu. Procura este valabilă 18 luni de la emitere și trebuie să conțină anumite informații despre titular și mandatar, precum numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, actul de identitate și obiectul mandatului.