Pentru a intra în posesia moștenirii, moștenitorul trebuie să deschidă succesiunea după decesul persoanei de la care revendică bunurile.
Este de preferat ca această procedură să fie demarată în termen de doi ani de la deces, întrucât, după acest interval, costurile dezbaterii moștenirii cresc substanțial, datorită impozitelor suplimentare impuse de stat.
Reclamă
După cât timp se pierde dreptul la moștenire
Deși succesiunea poate fi dezbătută oricând, termenul pentru acceptarea moștenirii este de un an de la data deschiderii succesiunii. După acest termen, moștenitorul care nu a acceptat moștenirea își pierde dreptul de a o revendica.
Conform Articolului 1.103 din Codul civil, acest drept de opțiune succesorală se pierde dacă moștenitorul nu acceptă explicit moștenirea sau nu întreprinde acte tacite de acceptare în decurs de un an, considerându-se că a renunțat implicit, potrivit focuspress.ro.
Situații în care termenul de acceptare a moștenirii se prelungește peste un an
Totuși, există excepții de la regula generală, în care termenul de un an poate fi extins. Aceste situații, reglementate de art. 1103 alin. (2) din Codul civil, includ:
- De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă aceasta are loc după deschiderea moștenirii.
- De la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, în cazul în care decesul este constatat printr-o hotărâre judecătorească, cu excepția situației în care succesibilul cunoștea decesul înainte de această înregistrare; în acest caz, termenul curge de la data la care a aflat.
- De la momentul în care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul, dacă testamentul cuprinzând acest legat a fost descoperit după deschiderea moștenirii.
- De la data la care succesibilul a cunoscut legătura de rudenie ce îi conferă dreptul de moștenire, în cazul în care această informație devine cunoscută după deschiderea succesiunii.
Aceste specificații legale oferă moștenitorilor posibilitatea de a-și exercita drepturile în cazuri particulare, asigurând că nu pierd moștenirea din motive ce țin de circumstanțe speciale sau necunoscute la momentul decesului.