Manastirea Voroneț, cunoscută sub numele de „Capela Sixtina a Estului”, este un important centru de pelerinaj și atracție turistică situată în România, la doar 36 de kilometri de Suceava și 4 kilometri de Gura Humorului. Acest loc sfânt este vizitat anual de mii de credincioși și turiști, atrași nu doar de valoarea spirituală, ci și de peisajele pitorești, precum și de celebra culoare albastră de Voroneț ce decorează frescele exterioare ale mănăstirii.
Manastirea a fost fondată de Ștefan cel Mare în anul 1488, ca semn de recunoștință pentru pustnicul Daniil Sihastru, care l-a încurajat pe domnitor să continue lupta împotriva turcilor după înfrângerea de la Războieni din 1476. Domnitorul a urmat sfatul pustnicului și a obținut victoria, decizând apoi să ridice această mănăstire pe locul unei biserici de lemn. Designul specific al acoperișului de șindrilă, cu forma unui cort, are rolul practic de a proteja zidurile și picturile exterioare de acumulările de zăpadă iarna.
„În centrul unui sat situat la poalele Carpaților, pe sobrul fond verde al pădurii de brazi, se ridică o biserică simplă cu pereții exteriori ornați în fresce – Manastirea Voroneț. Edificiul pare un Evangheliar iluminat larg deschis. Astfel l-au vrut demult pictorii anonimi și cei care au comandat aceste picturi: pereții tapișați cu fresce trebuiau să figureze ochilor privitorilor învățătura Scripturii”, se menționează pe site-ul oficial al Mănăstirii Voroneț.
După 1918, biserica fostei mănăstiri a fost declarată monument istoric de către statul român. Albastrul de Voroneț, recunoscut la nivel mondial, împreună cu frescele biblice, transformă acest loc într-o veritabilă Biblie vizuală.
Adresă: com. Voroneț, Gura Humorului, jud. Suceava, România. Telefon: 230-235323; 0744.560.001. Ctitor: Ștefan cel Mare. Anul înființării: 1488. Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie). Accesul se poate face pe mai multe rute rutiere indicate, iar prin calea ferată se ajunge în gara din Gura Humorului, de unde se poate continua cu autobuzul până la mănăstire.