Incendiul care a devastat Mănăstirea din Podu Coșnei, județul Suceava, duminică, a lăsat în urmă un miracol care a uimit atât pe credincioși, cât și pe salvatori. În ciuda distrugerii totale a paraclisului din lemn, un obiect sacru, Sfântul Antimis, a supraviețuit flăcărilor, rămânând intact.

Starețul mănăstirii, Filotei, a fost cel care a insistat ca pompierii să caute Sfântul Antimis în ruine, deși la început aceștia credeau că obiectul a fost distrus de incendiu. „Focul nu are cum să se atingă de el,” a afirmat starețul, cu o convingere profundă. După ce au fost mobilizați să scotocească prin resturile incendiului, pompierii și voluntarii au descoperit, în cele din urmă, Antimisul neatins.

Reclamă

„A fost o căutare intensă, dar când l-am găsit, toți am rămas uimiți,” a relatat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. Descoperirea a fost salutată cu semne ale crucii și recunoștință. „Ne-am făcut, cu toții, o cruce mare și am adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-am tot trăit,” a adăugat Găleată.

Sfântul Antimis, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava, este considerat un obiect de mare importanță în ritul ortodox, fiind folosit în săvârșirea Sfintei Liturghii. Supraviețuirea sa într-un incendiu atât de devastator a fost percepută ca un semn divin de către comunitatea religioasă.

Incendiul a lăsat în urmă doar ruine, transformând biserica și paraclisul într-un amestec de jăratec și resturi de materiale de construcție. În ciuda pierderii semnificative, salvarea Sfântului Antimis a adus o rază de speranță și consolare pentru credincioșii și comunitatea afectată.

Evenimentul a atras atenția nu doar a comunității locale, ci și a presei și credincioșilor din întreaga țară, marcând un moment impresionant de credință și reziliență în fața adversităților.