Centura de siguranță și butonul secret
Centura de siguranţă, element esențial în protecția șoferilor și a pasagerilor în caz de accident, poate reduce cu 90% șansele de rănire și cu 50% posibilitatea de deces.
Însă puțini sunt cei care știu că un element mic și rotund, butonul secret aflat pe centura de siguranță, poate juca un rol vital în cazul unui accident.
Butonul secret, rotund, prezent pe centură, are funcția de a bloca centura în momentul unei frânări bruște sau al unui impact. Această blocare temporară împiedică deplasarea corpului într-un moment critic, ajutând astfel la minimizarea riscului de rănire severă.
Atât șoferii, cât și pasagerii ar trebui să verifice periodic acest buton, pentru a se asigura că funcționează corespunzător. Dacă se constată vreun defect sau dacă acesta nu funcționează, este esențial să se procedeze imediat la schimbarea întregii centuri, conform informațiilor publicate de bugetul.ro.
Consecințele nerespectării regulilor de siguranță rutieră
Cei care decid să nu poarte centura de siguranță își asumă în mod conștient riscuri majore și pot suporta sancțiuni din partea poliției rutiere. Nepurtarea acesteia poate duce la sancționarea cu două-trei puncte de amendă, ceea ce echivalează cu o sumă cuprinsă între 330 și 495 lei.
Funcții secrete ale elementelor de siguranță auto
Nu doar centura de siguranță ascunde funcții secrete destinate asigurării siguranței pasagerilor. Un alt element de siguranță cu funcții neașteptate este cheia telecomandată a mașinii care dispune de multiple funcții utile:
- Deschiderea simultană a tuturor geamurilor, în urma apăsării butonului de deblocare timp de câteva secunde. Ideal în zilele de căldură.
- Blocarea geamurilor după o apăsare prelungită de 5 secunde a butonului de blocare, util în prevenirea furturilor dacă geamurile sunt lăsate deschise.
- Deschiderea selectivă a ușilor șoferului, prin apăsarea simultană a butoanelor de blocare și deblocare, sporind astfel securitatea prin menținerea celorlalte uși închise.
Aceste funcții care contribuie la securitatea la bord pot varia în funcție de modelul mașinii și este indicat să fie verificate individual, mai ales în cazul posesorilor de mașini mai vechi.