Nutriționistul Mihaela Bilic demontează unul dintre cele mai mari mituri alimentare românești despre slănina de porc. Pe cât de gustoasă este, pe atât de periculoasă se crede că este pentru sănătate, mai ales pentru cei care au probleme cu colesterolul.
Iată că lucrurile nu stau chiar așa, ci din contră. Mihaela Bilic spune pe pagina ei de Facebook că slănina de porc duce mai degrabă spre somon și uleiul de măsline, atunci când vine vorba despre conținutul de acizi grași.
Reclamă
„Somonul cu picioare e… porcul de Mangalița. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc este o sursă de grăsime sănătoasă. Și de sezon:)”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.
Conform cercetărilor actuale, slănina de porc prezintă numeroase beneficii pentru organism și este ideal să fie consumată în cantități moderate, dar regulate. S-a dovedit că slănina ajută la întărirea sistemului imunitar, favorizează scăderea colesterolului și este esențială pentru protecția organismului. Mai mult decât atât, cantitățile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă și pentru vasele de sânge.
Un consumator de grăsime are un ritm cardiac regulat, un mușchi cardiac mai puternic și o circulație ușoară a sângelui. De asemenea, slănina încetinește și intoxicarea alcoolică și este un bun remediu pentru durerile articulare.
Slănina încetinește și intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime și crearea unui pansament gastric, care previne absorbția rapidă de alcool din stomac. Pentru a scăpa de durerile de articulații, se recomandă frecarea articulațiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se pune celofan sau hârtie de pergament, se învelește cu un fular și se lasă să acționeze peste noapte.